‘Hands on’ jouw geboorteplan

Bevallen is een natuurlijk proces. In het merendeel van de gevallen zijn hierbij geen medische interventies nodig. Toch doen de laatste cijfers van het SPE het tegendeel geloven. Zonde, want dit heeft ongetwijfeld een grote invloed op de manier waarop vrouwen hun bevalling ervaren.

Een belangrijke, als niet DE BELANGRIJKSTE, taak van een vroedvrouw is correct informeren en op die manier ANGST reduceren. Daar ligt de sleutel. Voor zowel zwangeren, als professionals. Wie het fysiologische proces van arbeid en bevalling begrijpt, hoeft niet bang te zijn.

Samen met de vroedvrouw kan je tijdens de zwangerschap nadenken over wat jij belangrijk vindt en waar jij je comfortabel bij voelt. Wanneer moet ik naar het ziekenhuis gaan? Hoe kan ik op natuurlijke wijze de pijn verlichten? Wil ik een epidurale verdoving? Kan ik blijven bewegen tijdens de arbeid? Wat is het nut van in bad gaan? Wanneer is STAN-monitoring of een episiotomie nodig?

Maar ook als het niet gegaan is zoals verwacht of je bevallingservaring anders is dan gedacht, is er voor de vroedvrouw een rol weggelegd. Wij luisteren actief naar jouw ervaringen, maken ruimte voor de emoties daarrond, helpen begrijpen wat er gebeurd is en kunnen je op die manier helpen deze ervaring een plaats te geven.

Ikzelf ben 3 keer ‘hands off’ onder water en thuis bevallen, zoals gedroomd. Ik prijs mezelf daarvoor gelukkig, want ik weet dat het ook anders kan. Ik ben vroedvrouwenteam ‘Levenslicht’ dankbaar voor hun goede begeleiding. Hun aanwezigheid, meer was er voor mij niet nodig. Ook de gynaecoloog verdient een pluim. Zij heeft ongedwongen haar bezorgdheden geuit, maar stond, zonder oordeel, open voor mijn wens. Voor MIJ was dit de manier. Wat wens jij? Ik denk er graag met jou over na!

Naïef of niet? Ik wil blijven geloven dat vrouwen ZELF kunnen baren.

Gerelateerde berichten

Petje af, helm op

Een zeldzame keer wordt een kindje ‘met de helm op geboren’. Dit betekent dat de vliezen tijdens de arbeid en bevalling (deels) intact blijven. Vaak breken ze spontaan. Een bevalling

Lees verder